prijava 2 zgoraj

Nedelja, 29 November 2015 19:56

Zajc in Sinanbegovič svetovna podprvaka

Tilen Zajc in Admir Sinanbegovič srebrna na svetovnem prvenstvu v kickboxingu. Slovenci se iz Dublina vračajo s sedmimi odličji.

Dublin, Irska, 29.11.2015 – Slovenska izbrana vrsta se iz svetovnega prvenstva v kickboxingu v irskem Dublinu vrača s sedmimi odličji, dvema srebrnima in petimi bronastimi medaljami.

V velikem finalu kategorije do 74 kg v disciplini point-fighting Tilnu Zajcu, kljub obetavnemu začetku, na koncu ni uspel veliki met proti favoriziranemu Američanu Jacku Feltonu. »Ko sem prejel zadetek z nogo v glavo za novi dve točki vodstva Američana, mi je padla koncentracija, kar je tako izkušen borec seveda izkoristil. Kasneje sem očitno pregorel v želji nadoknaditi izgubljeno in se žal na koncu ni izšlo,« je vtise strnil 21-letni Izlačan.

S predstavami svojega varovanca na tem prvenstvu je bil seveda zelo zadovoljen tudi Zajčev trener Srečko Rozman: »Predvsem mi je ob tem žal za tisto poškodbo gležnja, ki naju je spremljala skozi celo leto in nama preprečila več poti na močne turnirje, ki bi Tilnu dali potrebno samozavest in tudi psihično trdnost.«

Za Tilna je to prvi finale na članskem svetovnem prvenstvu na drugem nastopu za slovensko izbrano vrsto. Pot do finala je tlakoval z zmagami nad takšnimi kalibri borcev kot je izkušeni in na tem prvenstvu izjemno motivirani aktualni evropski prvak, Irec Mark McDermott, v polfinalu pa je Zajc z najboljšo predstavo na tem turnirju nadvladal še odličnega Italijana Farino.

O Jacku Feltonu dosti pove že podatek, da pri svojih devetindvajsetih letih v borilnih športih tekmuje že od šestega leta starosti. »Zame je Jack absolutno najboljši borec na svetu in tudi zame velik vzor glede taktične izvedbe borbe,« o svojem reprezentančnem kolegu pravi svetovno znani zvezdnik kickboxinga, Raymond Daniels, tudi sam svetovni prvak v kategoriji do 89 kg, »z veseljem pa opažam velik napredek Tilna, ki je odličen borec.«

Tilen Zajc je bil kasneje, skupaj z Miho Drnovškom, tudi steber slovenske izbrane vrste v ekipnem tekmovanju, ki so ga začeli z zmago nad Irci, kasneje pa je sam tudi skoraj zrežiral preobrat v borbi z Nemci, ki so slovenski izbrani vrsti na koncu preprečili uvrstitev med dobitnike odličij.

Admir Sinanbegovič je po suverenih zmagah nad indijskim, brazilskim in turškim nasprotnikom v drugem slovenskem finalu tega svetovnega prvenstva kategorije do 94 kg v light-contactu ni uspel vnovčiti svoje boljše nožne tehnike in višine ter Rusu Sergeju Ponomarevu vsiliti borbo z razdalje.

Sinanbegovič je finalni obračun začel spodbudno in bil skozi nevaren s prednjim nožnim polkrožnim udarcem, ki je večkrat našel cilj. Rus je na to odgovoril s stopnjevanjem tempa borbe in serijami ročnih udarcev ter sodniško odločitev prevesil v svojo korist.
Za primorskega borca je to, po tem ko je bila lani drugi na evropskem prvenstvu v point-fightingu, že drugo zaporedno srebro na največjih tekmovanjih.

Slovenski borci in borke so si na svetovnem prvenstvu v kickboxingu za discipline point-fighting, light-contact in full-contact v konkurenci 755 tekmovalcev iz 62 držav priborili sedem odličij. Pet članov slovenske izbrane vrste je bilo bronastih. V tekmovalni disciplini light-contact Urša Terdin (v kategoriji do 70 kg), David Žibrat (do 89 kg) in Aleš Lorber (nad 94 kg), ki je bi zaradi v polfinalu dobljene poškodbe primoran predati dvoboj za preboj v finale. V point-fightingu je po porazu z ameriškim zvezdnikom Raymondom Danielsom 3. mesto dosegel Erik Zorn, medtem ko je bil v full-contactu v kategoriji do 71 kg bronast Gregor Stračanek.

»Zaradi omejenosti sredstev in majhnosti naše zveze za nas vsako srebro šteje kot zlato,« pojasnjuje selektor Kickboxing zveze Slovenije Bojan Korošec, »moramo upoštevati, da se naši tekmovalci merijo s profesionalci. Tudi Admirjev ruski nasprotnik ima več kot 100 takšnih borb na največjih tekmovanjih. Zato vsa pohvala vsem našim fantom in dekletom, ki tako uspešno usklajujejo svoje zasebno življenje s takšnimi športnimi uspehi. Ta odličja so vsekakor velika spodbuda in tudi zaveza za delo naprej, tako v naših klubih, ki so temelj vseh teh uspehov kot v krovni zvezi.«

»Za nami izjemno prvenstvo, na katerem gre vsa pohvala tudi organizatorjem za njegovo izvedbo,« je svoje vtise strnil predsednik Kickboxing zveze Slovenije in vodja slovenske reprezentance Vladimir Sitar, »sedem odličij je več kot odličen rezultat, ki mu do popolnost manjka le še tako želen naslov svetovnega prvaka. Smo pa posebej ponosni, da imamo dobitnike odličij v prav vseh borbenih disciplinah. Pohvaliti moram srčnost naših borcev in bork, prikazano znanje in pripravljenost, kar je pokazatelj dobrega dela v klubih, svoj doprinos pa se trudi dodati tudi Kickboxing zveza Slovenije s celoletni programom priprav, na katerih smo sodelovali z najboljšimi domačimi in tujimi trenerji.«

Priznanja za odlično delo so bili deležni tudi slovenski sodniki na tem svetovnem prvenstvu, saj so bili Bojan Homovec, Milan Breg in Ivo Vodopivec izbrani za sojenje finalnih borb, pri čemer je slednji prejel tudi priznanje za najboljšega sodnika v tatami disciplinah.

sloado logo

prijave registracija

01TopTen

Twitter KBZS

Sun Aug 23 22:41:29 +0000 2020

RT @Goran_Dragic: @luka7doncic with the dagger!!!! 💥 game over 👀👀👀
Follow KICKBOXING ZVEZA SLO on Twitter